Op de locatie Reitdiephaven van Kids First is de Healthy Ageing Architect bezig met het thema ‘Move Naturally’, ‘beweeg natuurlijk’ betekent dat. Het is een van de negen pilaren van de blue zones. Plekken waar mensen van nature gezond oud worden. Op deze plekken doen mensen (on)bewust dingen die ervoor zorgen dat ze langer leven. Eén van die dingen is dagelijks bewegen. Ze staan niet in elke dag in de sportschool maar bewegen is als het ware ingebouwd in hun dagelijkse leefstijl.

Wanneer je naar kleine kinderen kijkt, zie je dat ze een aangeboren drang hebben om te bewegen. Zet maar eens een stel kids aan tafel dan hoef je niet te twijfelen: kinderen moeten bewegen.

Met de jaren en daarmee met de inrichting van ons leven wordt deze behoefte steeds meer onderdrukt. “Zit nou eens stil” hoe vaak hebben we dat gehoord of zeggen we het zelf. Echter verdwijnt daarmee vaak ook het goede van bewegen. Namelijk het gezondheidseffect voor je lichaam.

Bij het thema Move Naturally stimuleren we het van nature aangeboren beweeggedrag van de kinderen. We creëren mogelijkheden om te (blijven) bewegen. Zo hebben we een beweegkast gemaakt. Een oude knutselkast is omgetoverd tot een kast die gevuld is met beweegmaterialen. Dit zijn de simpelste dingen: een mandje met wasknijpers, een mandje met stoffen zakdoeken, pittenzakjes en nog veel meer.  Zo kun je als pedagogisch medewerker een mandje uit de kast pakken, deze omkieperen en de kinderen worden als magneten aangetrokken tot het materiaal. De kinderen beginnen veelal ook zelf te spelen en te bewegen met het materiaal. In het speellokaal staan meer materialen die uitnodigen tot bewegen zoals een glijbaan en klimkussens. En de pittenzakjes glijden dan van de glijbaan of er worden rijen gemaakt op lijnen op de grond.

De toegangstrap is ook een belangrijk onderdeel van MOVE NATURALLY. We leren ons aan om steeds efficiënter te bewegen (en dus vooral minder te bewegen). De auto is sneller dan de fiets en we parkeren graag zo dicht mogelijk bij de ingang. Echter door deze keuzes wordt onze leefstijl ook steeds inactiever. Deze locatie heeft een pittige toegangstrap. We proberen deze trap niet te zien als een obstakel maar juist als een goede manier om fit te blijven. Niets is zo efficiënt als traplopen.

In de blue zones zie je ook dat mensen juist in huizen wonen met trappen en dagelijks wandelingen maken in bergachtige gebieden. Daarom hebben wij stickers op de trappen geplaatst om iedereen eraan te herinneren dat traplopen niet vervelend is, maar juist een goede gratis work-out! Je hartslag

versnelt, je raakt wat buiten adem en je vraagt nét wat meer van je spieren dan bij een normale wandeling, dit versterkt je conditie en fitheid.

Door de beweegdrive van de kinderen in stand te houden wanneer ze jong zijn, leg je de basis voor een actief leven waarin ze hopelijk met plezier blijven bewegen. Of dat nou in een moestuin is, fietsen of een sport die ze leuk vinden. Het maakt niet uit welke vorm van bewegen je kiest, als je maar beweegt en blijft bewegen!