kim Schat Hakkenes 

MSc Healthy Ageing 

Wat leuk dat je nieuwsgierig bent naar wie er achter de Healthy Ageing Architect zit!  

Ik ben zelf ook altijd erg nieuwsgierig. Ik zou zeggen pak er een groot glas water bij en maak het je gemakkelijk, ik ben soms nogal een prater.

Grootste dromen

Ik heb grote dromen en ambities met de Healthy Ageing Architect! Voor nu, is het nog just me en daar zal ik je dan ook wat meer over vertellen. De grootste plannen richten zich voornamelijk op Healthy Ageing, het gezond oud worden van wieg tot graf (lekker gezellig).

Skill set

In de praktijk betekent dit dat ik Healthy Ageing leuk en toepasbaar wil maken, zodat elk kind en opvoeder een set met skills heeft om de juiste keuzes te kunnen maken voor gezond opgroeien.  Dat je kunt omgaan met de uitdagingen die het leven je zal geven. 

     SAMEN DANSEN IN DE REGEN VAN HET LEVEN 

Deze missie heb ik niet voor niets. Als kind voelde ik me vaak eenzaam en niet verbonden aan het leven wat nog maar net was begonnen. Ik voelde me vaak een buitenstaander en was neerslachtig. Terwijl ik als kind van binnen ook al levendig en enthousiast was. Ik was als kind al anders, had een ongetemde energie een drive om te leven, ik was enorm creatief; ik maakte van alles en was de hele dag bezig met het entertainen van mijn zusje, ik likte haar hoofd en plakte deze vol met de bananen stickertjes 

De negatieve emoties overschaduwden vaak mijn vonken maakten me onzeker over mezelf, ook juist omdat ik zo anders wasToen ik kennismaakte met sport, en met name karate, leerde ik steeds meer in contact te komen met mijn lichaam en vond ik een uitlaat klep voor negatieve emoties. Ik vond iets waar ik goed in was en waardoor ik grip op het leven kreeg. Ik ging meer en meer in mijn kracht staan. Van huis uit kreeg ik qua voeding en beweging een gezonde basis mee. Mijn ouders hadden een klassiek 1 snoepje per dag en een schaaltje chips op zaterdag avond beleid. Later had ik echter veel aan deze basis.

Op jezelf vertrouwen 

Door mijn wedstrijdsport carrière leerde ik op mezelf vertrouwen en dat ik invloed kon uitoefenen op mijn leven door mijn gedrag. Zo ontstond mijn passie voor sport en bewegen en ging ik ook Sport, Gezondheid en Management studeren (nu Sportkunde). Tijdens mijn studenten tijd was die gezonde leefstijl soms ver te zoeken, door de wegvallende strikte structuur van thuis ontvouwde zich een landschap van mogelijkheden. Alles kon en ik wilde alles doen. Dat deed ik dan ook. Daar leerde ik als persooenorm veel van. En hoe ongezond sommige keuzes ook, toch bleef sport een rode draad in mijn leven..

Ongezond gedrag verdoofd      

Later ontdekte ik dat veel van mijn ongezonde keuzes uit het verleden waren om geen pijn te hoeven voelen, na intensieve begeleiding leerde ik steeds meer om te voelen en kreeg ik nog meer inzicht in leefstijl keuzes.  Ook deed ik de master Healthy Ageing, waardoor mijn perspectief zich verbreedde van leefstijl naar het complete plaatje, waar ook zingeving, sociale verbinding en mentale gezondheid een prominentere rol kreeg in mijn werk. Als kind zag ik van dichtbij hoe mensen in mijn omgeving slachtoffer waren van het leven. Hoe ze niet in hun kracht stonden. Ik zag dat beperkingen de overhand namen van het zien van de mogelijkheden. Hierdoor leerde ik om zelf wel steeds de mogelijkheden te zien en uit te gaan van mijn eigen kracht. Hoe spannend het ook was om los te komen van deze denkwijze ik leerde steeds meer en meer op mezelf te vertrouwen ook in mijn werk. 

Een gezonde jonge vrouw en een maagzweer?

Ondertussen wist ik waar ik goed in was in mijn baannieuwe projecten starten, energie brengen, aanjagenOp een gegeven moment begon ik vage fysieke klachten te krijgen, ik kreeg een maagzweer. Als gezonde jonge vrouw leek me dat absurd. Ik nam mijn leven kritisch onder de loep en ontdekte vrij snel dat mijn werkzaamheden niet meer bestonden uit datgene waar ik goed in ben. Het project had stabiel vaarwater bereikt en dit was voor mij het signaal om verder te gaan. Na een financiële berekening, heb ik besloten om voor mezelf te beginnen. Ik wilde altijd met kinderen werken maar in de loop van de jaren was ik bij een compleet andere doelgroep terechtgekomen. Toen ik zelf kinderen kreeg werd ik er meer en meer aan mijn eigen jeugd herinnerd en wilde ik hen een gezonde en positieve basis mee geven. Maar daar stopte mijn ambitie niet, want waar ik als kind veel gehad heb aan sport geloof ik oprecht dat dit voor elk kind geldt. En dat elk kind dit ook verdient.

Voorleven

Als opvoeder het voordoen van gezond gedrag.

Ikigai

Elke dag een zinvolle dagbesteding waarbij jij in je kracht staat.

Move Naturally

Een omgeving die uitnodigd tot bewegen. Buiten zijn. 

Loved ones first

Het belang van je loved ones (waaronder jijzelf) voorop stellen.

    It takes a healthy village to raise healthy kids 

As ouders en of opvoeders zijne kun je niet overal aandacht voor hebben en je kunt ook niet overal verstand van hebben. Zelf ben ik niet een typische moeder ik vind het moeilijk om te voldoen aan de algemene norm van moeder zijn, ik heb wel mijn eigen waarden die ik erg belangrijk vind, hier ligt mijn focus op. En zo heeft elke ouder zijn eigen normen en waarden. 

Ik weet dat ik doormiddel van mijn producten en diensten, ouders en verzorgers kan helpen om gezond opgroeien praktisch te maken, want opvoeden is al complex genoeg. Simpele navolgbare stappen, waarmee je de basis kunt leggen voor gezond leven. Of dat nou is in het voorleven of in gezonde dingen structureel aanbieden en of werken aan de gezonde basis voor je kind.

 Daarmee heb ik grootste plannen want als ouders/ verzorger zijne kun je het niet alleen, ook de omgeving heeft hier een belangrijke rol. De inrichting van de opvang, scholen en het verenigingsleven zorgt er allemaal voor dat kinderen de gezonde basis mee krijgen. En als Healthy Ageing Architect kan ik dat ook niet alleen, daarvoor zoek ik zelf ook de verbinding met andere professionals. Ieder heeft zijn eigen kracht en kan een stukje van de puzzel gezonder maken.

        I <3 Oost- Groningen 

Zelf verhuisden we van de stad Groningen naar OostGroningen om hier een gezond leven op te bouwen. Hier hebben we ruimte en kunnen we op blote voeten in de tuin lopen, een moestuin aanleggen of ons eigen strandje maken. In de eerste jaren van mijn ondernemerschap zat ik in een maatschap van MIBOSO PT en Leefstijl studio.  Als ondernemer kon ik zo veilig mee liften en wennen aan het ondernemerschap, er was altijd genoeg te doen en ik kon een fijne bijdrage leveren. Echter stond ik niet helemaal in mijn eigen kracht 

Ik merkte dat ik meer en meer uit balans raakte, in korte tijd waren er een aantal life changing eventszoals ze dat dat noemen. Op 1 mei kochten we onze eerste woning, op 2 mei braken mijn vliezen en op 3 mei werd ons tweede kindje geboren. We verhuisden vrij snel, want mijn zoon vloog tegen de muren omhoog in het één slaapkamer appartementen ik kon nog amper naar het speeltuintje lopen zo kort na de bevalling. Dus in de kraamweek lag ik de hele dag op bed en wanneer de kraamzorg weg was pakte ik een aantal dozen in. Na een week verhuisden we, ik zat met de baby op een troon in de tuin en dirigeerde iedereen waar de dozen heen moesten. Eenmaal ’s avonds in ons nieuwe bed in ons nieuwe huis, kwamen we erachter dat het dekbed nog in een zak in een van de schuren stond. 

De maanden en jaren erna waren we bezig met het leven weer op orde krijgen, nieuwe balans vinden met twee kinderen, dozen uitpakken, huis op nieuw inrichten, structuur aanbrengen, klussen en natuurlijk ook nog ondernemen. Toen kwam corona om de hoek en werden we financieel ook nog eens uitgedaagd en zagen we alles wat hadden opgebouwd verdampen. Gelukkig bleef ons bedrijf (en relatie!) staan. Echter raakte ik compleet overbelast, de druk die ik mezelf oplegde om ALLES goed te doen, alle ballen in de lucht te houden, plus dat ik zakelijk gezien niet in mijn kracht stond zorgden ervoor dat ik een time out nodig had.

Niemand kan alle ballen altijd in de lucht houden. 

Ik naam twee maanden vrij en was de eerste maand alleen bezig met tekenen, dat ging zo goed dat ik ook opdrachtjes ging aanbieden aan vrienden en bekenden. Mensen in mijn omgeving begonnen zich af te vragen of ik nog wel iets met gezondheid deed, dat deed ik zeker, door die periode van rust (her)ontdekte ik mijn creativiteit weer en ontdekte dat het maken nou net die missing link was in mijn aanbod van Healthy Ageing. Ik wil Healthy Ageing leuk maken en door mijn eigen ontwerpen kon dit! Door luchtige illustraties en het vormgeven zoals ik dat in mijn hoofd heb komt mijn creativiteit en mijn expertise op het gebied van Healthy Ageing samen.

Ikigai

Een ikigai is het samenkomen van je passie, missie, roeping en je beroep. En dat is wat ik heb terug gevonden, praktische oplossingen die leuk zijn gericht op gezond opgroeien en dat moet je als ouders of organisatie voorleven. Mijn focus is daarbij dus op kinderen, maar je kunt alleen kinderen helpen indien jezelf het goede voorbeeld geeft, dus zijn mijn diensten en producten zeker voor volwassenen. Een kind prikt meteen door een schijnvertoning heen, ik zelf als kind in elk geval wel. Daarom help ik organisaties om Healthy Ageing praktisch te maken of ouders/ volwassenen zodat zij op hun beurt weer kunnen voorleven en hun kinderen een goede basis kunnen geven. En je kunt alleen maar iets volhouden als je dat ook leuk vind. En gedragsverandering is nou eenmaal een pittig proces, dus dan kun je maar beter plezier erin hebben. 

 Zelf proberen we keer op keer weer Healthy Ageing voor te leven, voor ons zelf en voor de kinderen. Het verhuizen naar een betere leefomgeving was voor ons een nodige stap. Echter was het ook niet de oplossing  voor alles, voor gezond leven moet je keer op keer je best voor doen. We zijn zo vaak aan het bijstellen, vallen van de wagen, pakken de draad weer op. Dat is niet erg, we hebben nu al een aantal jaren een bijzonder werkritme. We gaan ongeveer tegelijkertijd met de kids naar bed en staan om 3.30 op om te werken. Soms met een korte workout van tevoren, of een opruim rondje, soms meteen een huispak aan en gaan. Dit ritme is voor veel mensen zo maf, maar het werkt voor ons. Want de avonden waren voor mij eigenlijk vaak gevuld met bankhangen en tv kijken. En nu hoeven de kinderen weinig naar de opvang en kunnen we in de middag uren samen (in de tuin) zijn. Waar we een moestuin hebben en een strandje en bergen met onkruid en in de toekomst weer dieren. 

Nog een paar (gekke) weetjes over mij die jij vast nog niet wist.

Het liefste loop ik de hele dag op blote voeten (in de zomer) het liefste heb ik dan ook elke dag zomer. Ik kan eigenlijk alle warme temperaturen wel aan, mits ik mijn hoofd onder de kraan kan houden. Ik vind sporten of in de tuin werken heerlijk tijdens een hittegolf, maar ik loop de hele zomer dan dus met natte haren en waterdruppels op mijn kleding.

 

Ik heb super lang haar, maar dit zit zo vaak zo erg in de knoop dat ik dan vaak overweeg om permanent dreads te dragen, meestal eindigt het dan in een knot. Als ik mijn haar dan heb gewassen met veeel crèmespoeling en het weer netjes zit voel ik me helemaal weer als nieuw. Het compliment wat zit je haar leuk beantwoord ik dan ook vaak met, ja ik heb het gewassen. 

 

 Ik heb altijd een achterstand in de was en ik verzamel de sokken in een grote shopper, mijn dochter wil altijd per se twee dezelfde sokken aan en Kelly heeft alleen maar dezelfde sokken, maar Kaelen en ik lopen standaard met twee verschillende sokken aan.

Ik ben echt een groenten freak, ik kan bij elke maaltijd wel een kilo groenten op eten, heerlijk vind ik dat. Ik weet niet zo goed of ik dit mezelf heb aangeleerd of dat ik het van huis uit mee heb gekregen, want mijn zusje doet precies hetzelfde.

Ik hou van praten, ik praat ontzettend snel en soms ook enorm veel. Ik heb mezelf echt aan moeten leren om ook goed te luisteren, ik ben wel enorm nieuwsgierig dus dat resulteert erin dat ik ook altijd veel vragen stel. Ik vind het altijd heel leuk om de eigenaardigheden van een ander te ontdekken, bijzonderheden, iemands passie of een niet veel voorkomende hobby, geweldig vind ik dat! 

 

This is me 

Wauw je hebt echt een enorm stuk over mijn leven gelezen, dat doet me goed. Ik ben bezig om mezelf meer en meer te laten zien en ik ben blij dat je door bent blijven lezen. Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen, doormiddel van leuke oplossingen(voor thuis). Misschien passen een van mijn producten ook wel bij jou. En ben je op zoek naar iets maar kan je het niet helemaal vinden, neem dan vooral contact met me op via onderstaand formulier! Ik ben erg benieuwd wie jij bent en ik hoor graag of ik iets voor je kan betekenen. Vul gerust het contact formulier in! 

Producten

Benieuwd wat ik voor jou thuis kan betekenen?

Bekijk dan eens mijn Healthy Ageing @ home pagina. 

Neem contact op

Werk je zelf met kinderen? Of ben je benieuwd hoe ik praktisch aan de slag ga?  Dan zijn de projecten die ik doe misschien interessant om eens te bekijken. 

Contact formulier